T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / GÖLBAŞI - Şehit Sebahattin Koçak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Mirac Geceniz Mübarek olsun. Okulumuz Öğretmenleri öğrencilerimiz ile Miraç sokağı hazırladılar.

Okulumuz Meslek Dersleri zümresi Koordinatörlüğünde öğrencilerimizle hazırlanan Mirac Sokağı güzel bir görünüme kazandi. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

İsrâ kelimesi sözlükte gece yürüyüşü demektir. Miraç ise, yükseğe çıkma aracı, merdiven, asansör demektir. Sözlük anlamları bu olan İsra ve Miraç hadisesi, Peygamberimizin üstün makamlara yükselişi ve Allah'ın Yüce katına çıkarılışı olayıdır. Hz. Peygamberin gecenin bir bölümünde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya götürülmesine "İsrâ", buradan da yüce makamlara yükselmesine, Allah'ın katına çıkarılmasına ise "Miraç" denir. Cenab-ı Hakk'a yakınlığın en üstün derecesi olan miraç, beşer anlayışı çizgisinin ötesinde olan akıllara durgunluk veren bir olaydır. Bu muazzam olayı fizik kanunları ile açıklamak mümkün değildir.
Allah'ın sevgili elçisi, son peygamberi, Mekke müşriklerinin haince saldırıları ve dayanılmaz eziyetlerine göğüs gererek yüce dinimiz İslâm'ı tebliğ görevini ifa ediyordu. Bu esnada kısa bir zaman içinde kendisine yardım eden, onu büyütüp himaye eden amcası Ebu Talip ve ilk iman eden, malıyla, canıyla ona bütün varını veren Hz. Hatice validemizi kaybetti. Aynı zamanda Taife giden Peygamberimizin orada taşlanması ve ayaklarının kan içerisinde kalarak tekrar Mekke'ye dönmesi kendisini çok üzmüştü. Bu olaylardan dolayı bu yıla "gam ve hüzün yılı" adı verilmiştir.
İşte bütün bu hadiselerden çok sıkılan, bu olaylardan dolayı oldukça müteessir olan Hz. Muhammed'i Cenab-ı Hak (c.c.) teselli etmek, üzüntüsünü gidermek, O'na hiçbir beşer gücünün görmediği, duymadığı bir takım ayetlerini ilahi sırlarını, âli derecelerini göstermek için O'nu katına çıkarttı. Aradaki vasıtaları kaldırarak, O'nu ilahi vahye muhatap kıldı. Bu sırlı olay kameri takvime göre, Recep ayının yirmi altısını yirmi yedisine bağlayan gece meydana gelmiştir ki, bu geceye Miraç Gecesi denilmektedir.
Hicretten bir buçuk yıl kadar önce bir gece vakti, büyük meleklerden Cebrail Hz. Mu- hammed'i mahiyetini bilemediğimiz "Burak" ismi verilen manevî binitle Mekke'deki Mescid-i Haram'dan alıp Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürdü. Bu durum Kur'an-ı Kerim'in İsra suresinin 1. ayetinde şöyle anlatılmaktadır: "Kulu Muhammedi bir gece Mescid-i Haram'dan, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.""
Mescid-i Aksa'dan sonraki Miraç yolculuğu hakkında bilgilerimiz Peygamberimizin hadisi şeriflerine dayanmaktadır: Bu konudaki hadislerde bu olay şöyle anlatılmaktadır: Hz. Muhammed (s.a.s.) Cebrail'in refakatinde, hiçbir insana nasip olmayacak bir şekilde, zaman ve mekan mefhumlarını aşarak göklere yükseltilmiş, pek çok manevi makam ve mevkiler kendilerine gösterilmiş, varlık ufuklarının üzerine çıkarılarak Yüce Allah'ın huzuruna varmıştır. Bu olay hadislerde uzunca anlatılmaktadır.227-02-2022
27-02-202227-02-202227-02-202227-02-202227-02-202227-02-202227-02-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.02.2022 - Güncelleme: 27.02.2022 18:33 - Görüntülenme: 356
  Beğen | 5  kişi beğendi